Creșterea economică a României a ajuns motiv de îngrijorare pentru BERD

România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  Matteo Patrone, transmite Bloomberg.

"După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă", susţine Patrone.

În opinia sa, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile,  astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Totuși România a băgat numai în ultimii 5 ani în conturile Companiei de Drumuri 10 miliarde de lei, iar datele oficiale arată faptul că firmele străine nu sunt foarte profitabile dacă ne raportăm la profiturile declarate. Dacă mai adăugăm și faptul că în 2016 au scos din țară cu mai 2 miliarde de euro mai mult decât în 2015, taboul investitorilor străini devine cel puțin bizar.