ANAF a început bătaia de joc la adresa contribuabilului român

Promisiuni cu privire la felul în care angajații ANAF se vor raporta față de investitorul român au fost făcut cu duiumul. De la nivel guvernamental ni s-a promis că ANAF nu va mai fi un fel de vătaf care dă cu biciul în toți fără niciun discernământ și că va înțelege că însăși instituția nu ar exista în absența contribuabilului român pe spinarea căruia stau ca niște capușe uneori otrăvite, toate instituțiile statului.

În loc de o atitudine prietenoasă și o comunicare eficientă cu firmele, ANAF face ce știe ea mai bine- pune pe drumuri și somează sute de firme de Argeș pe motiv că ar avea niște datorii neachitate la stat. ANAF nu a făcut însă nimic pentru a -i aduce firmei la cunoștință că până la o anumită dată trebuie să achite niște dări, că, vorba aceia, ce treabă are ANAF cu colectarea civilizată a taxelor și impozitelor?! Ca urmare, ANAF a trimis direct, fără nicio altă înștiințare, fără niciun preaviz, fără niciun cuvânt, somații de executări silite. Nu i-a fost suficient și ca și cum nu am trăi în secolul internetului și al virtualului, ANAF a trimis somațiile de executare silită prin poștă, care poștă are un program de funcționare identic cu al omului care aduce, prin firma sa și prin activitatea sa, bani la bugetul din care se alimentează și salariile angajaților ANAF. Dacă nu a ajuns la poștă, somația pleacă înapoi la ANAF și de aici începe dansul, căci ANAF demarează executarea silită și omul se trezește cu conturile blocate fără ca cineva să-i fi spuns din timp cât și până când trebuie să achite datoriile către stat.

Asta e valabil pentru afaceristul român, căci pentru cel străin ANAF nu are nici ochi și nici plicuri cu somații, deși numai în 2016, ieșirile de capital străin din țară au fost 6,1 miliarde de euro. O așa sumă nu sare în ochii ANAF, căci Fiscul e ocupat cu hăituirea micului afacerist român care încearcă să supraviețuiască cu niște instituții ale statului extrem de agresive și incompetente…dacă mai poate .

La sfârșitul săptămânii trecute ANAF a trimis doar la Oficiul Poștal Craiovei peste 500 de somații de executare silită.