Au scăzut salariile în sectorul bugetar. Ministrul Muncii le recomandă bugetarilor să aștepte până în 2022

Sindicaliștii au reclamat scăderi de salarii în sectorul bugetar și amenință cu mișcări de stradă. Ca reacție la acțiunea sindicaliștilor, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a ieșit cu explicații.

Ministrul Vasilescu a precizat că ‟legea salarizării a fost adoptată în iunie 2017. Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu era de 1:15, acum e 1:12. Salariul minim este cel care determină stabilirea salariilor. Salariul președintelui determină maximum în sistemul bugetar și niciun alt salariu nu poate să-l depășească.‟

Lia Olguța Vasilescu a ținut să confirme că s-a știut că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai, dar spune că pentru a respecta raportul de 1:12, a fost nevoie de ajustări de salarii.

Ministrul Muncii dă vin ape dezechilibrele din sistem care sunt prea mari și care abia în 2022 se vor putea echilibra. -‟În anul 2018, toți bugetarii au o creștere de 25%, cu câteva excepții. De la 1 martie personalul didactic auxiliar va avea o creștere de 20%, iar medicii și asistentele vor intra pe grila nouă.Toți bugetarii pot studia legea ca să vadă unde vor ajunge în 2022‟- a precizat Lia Olguța Vasilescu

Aceasta a mai spus că  adevăratele creșteri sunt în 2019, mai ales pentru cei cu salarii mici, ajungându-se la dublare în unele cazuri.