Cartel Alfa atacă ordonanța ce discriminează angajații part-time

Cartel Alfa a anunțat că va ataca la Avocatul Poporului ordonanţa ce discriminează angajaţii care lucrează part-time. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat la un post de televiziune că ordonanţa reprezintă o discriminare la adresa celor care lucrează part-time, aceştia "fiind obligaţi să plătească mai mult decât iau ca şi bani în mână".

"În primul rând, ordonanţa respectivă nu respectă minim de procedură, să aibă semnăturile iniţiatorilor şi ale ministerelor avizatoare, adică de conformitate cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe. Al doilea lucru, una din poziţii, este că nu poţi să mai faci încă o discriminare suplimentară faţă de discriminarea existentă pe care oricum o vom ataca la Avocatul Poporului. Sperăm ca Avocatul Poporului să înainteze Curţii Constituţionale. La ora actuală, cei cu timp parţial sunt discriminaţi, fiind obligaţi să plătească mai mult decât iau ca şi bani în mână. Ceea ce se dorea cu ordonanţa respectivă era ca pentru sectorul bugetar să fie scutiţi, iar cei din sectorul economic să nu fie scutiţi, deci se făcea în continuare discriminare între sectorul bugetar şi sectorul economic. E ca şi cum doamna ministru al Muncii nu se preocupă de piaţa muncii şi echilibrul unei politici de ocupare, ci este mai corectă "Ministra Bugetarilor", a spus Hossu. Ordonanţa 79/ 2017 de modificare a Codului Fiscal prevede ca toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, astfel ca măsura se aplică şi celor care lucrează în regim part-time şi în cazul cărora există riscul ca aceste contribuţii să depăşească venitul obţinut.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi că, pentru evitarea riscului ca pentru personalul angajat cu fracţiune de normă suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale stabilită conform Codului fiscal să depăşească nivelul venitului, este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să acorde sume compensatorii. Ea a precizat că din partea autorităţilor a fost emise toate avizele în ceea ce priveşte acest proiect de OUG. Evident, această OUG ar urma să fie aplicată doar pentru bugetari.