Dezastru ecologic în Argeș

Plătim mai mult pentru mediu decât germanii sau francezii și nu primim decât gunoi la schimb.

În România pondarea texelor de mediu în totalul taxelor și contribuțiilor sociale este cu mult peste media europeană. Dacă la nivelul UE pondarea taxelor de mediu se situează a jurul a 6% din totalul taxelor și contribuțiilor sociale, în România acestea se situează la peste 9%. Cu așa tax ear trebui să nu mai avem albii ale râurilor pline de gunoaie, păduri care gem de grămezile de gunoi aruncate prin ele și mai puține dezastre ecologice produse de diverse companii pentru care amenzile Gărzii de Mediu sunt un fel bacșiș.

OMV Petrom a produs un adevărat dezastru ecologic în comuna Merișani, deversând ape uzate, pline de carburanți sau hidrocarburi, dar și saci, bidoane și găleți aruncate de angajații Petrom într-un râu care se scurge în lacul de acumulare Vâlcele.

Parcă trezit din somn, comisarul șef al  Gărzii de Mediu Argeș iși aduce aminte că ar fi amendat compania OMV Petrom pentru dezastrul ecologic de la Marișani. Cel puțin așa pare din moment ce spune că amenda în acest caz variază între 50 de mii și 100 de mii de lei. Pentru OMV Petrom această sumă este un fel de bacșiș, dar efectele pe care le produc poluările cu petrol sunt catastrofale pentru mediu și ireversibile. Pe lângă daunele produse mediului, amenzile date de Garda de Mediu sunt absolut ridicole. Acest lucru este confirmat de faptul că deversările de apă uzată ale OMV Petrom sunt numeroase, semn nimănui nu-I pasă de amenzile aplicate.