Povestea celebrelor ii de Coșești

Povestea atelierului din care ies celebrele ii de Coșești a început în urmă cu puțin timp și a avut la baza dorința ca un meșteșug de aur,  pe care ni l-au lăsat drept  zestre strămoșii noștri pentru a ne oferi unicitate în lume, să nu se piardă. Locul în care a fost creat atelierul cu minuni nu a fost ales întâmplător, căci la Coșești oamenii locului posedă o energie aparte și o dragoste deosebită față de tradiții și meșteșuguri. Cum se puteau îmbina mai bine  locul și dorințele decât prin crearea unui atelier din care să iasă adevărate capodopere. Și parcă Dumnezeu a devenit și El părtaș la o acțiune în care toată lumea avea de dăruit . A fost lansat programul Start Up Națion și Argentina Culcuș, cea care a avut dorința de a duce mai departe portul popular românesc nu a mai stat pe gânduri. A făcut proiectul și a primit finanțare din care a reușit să achiziționeze pentru atelierul de la Coșești mașini de cusut, de surfilat, de brodat și războaie de țesut manuale, căci la Coșești iile se produc așa cum se făceau cu sute de ani în urmă. Și toată materia primă este românească și de cea mai bună calitate.- pânză, ață sau mărgele.

Există și o secție în care iile se produc cu ajutorul mașinilor, dar sunt la fel de celebre ca și cele produse manuale, căci modelele folosite sunt vechi și extrem de prețioase. Coșeștiul este o comună care are mult potențial în ceea ce privește patrimoniul cultural material și e suficient să ne reamintim că de aici a ajuns la Ziua Portului Popular și cel mai vechi costum tradițional peste care trecuseră nu mai puțin de 300 de ani.

Fiecare ie produsă în atelierul de la Coșești are o poveste și se spune că cei care le poartă vor fi cadorisiți cu mult noroc. În fiecare ornament de pe ia de Coșești sunt cusute pentru viitorime hărnicia, speranța și frumusețea româncelor . Frumoasele ii se pot achiziționa direct din atelierul din Coșești, de pe magazinul online Iioana sau din magazinul Norberto Fashion situat în  Galeriile Auchan Bradu.