Amenzi între 30 000 și 200 000 lei pentru angajatori

Angajatorii vor putea fi amendaţi cu sume între 30.000 de lei şi 200.000 de lei, dacă nu iau măsuri de prevenire a hărţuirii la locul de muncă sau încurajează salariaţii să comită acte de hărţuire, potrivit unui proiect de lege dezbătut de senatori.

 

 

 Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este, momentan, în faza dezbaterilor la Senat, iar pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului şi de șeful statului, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

Conform proiectului de lege, angajatorii vor avea obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea, în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru salariaţii care săvârşesc astfel de fapte. În caz contrar, amenzile aplicabile vor fi cuprinse între 30.000 de lei şi 50.000 de lei.

De asemenea, dacă angajatorii stabilesc reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile vor fi în cuantum de 50.000 de lei până la 200.000 de lei.

În plus, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va putea obliga angajatorii la plata unor despăgubiri pentru angajaţii care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie, iar angajatorii vor putea fi sancţionaţi cu amendă de la 100.000 de lei la 200.000 lei, informează Avocatnet.ro.