Un meșteșug al unei civilizații misterioase, vechi de șase mii de ani se păstrează în Argeș

În urmă cu circa șase mii de ani, între Carpați și Nipru, timp de aproape un mileniu, a înflorit o civilizație remarcabilă și extrem de misterioasă. Este civilizația Cucuteni care întrece Mesopotamia în vechime și în ceramică pictată, adevărate capodopere de rafinament și originalitate  care nu au putut fi niciodată egalate.

Despre civilizația Cucuteni, din păcate, academicienii, istoricii, arhelogii nu fac mari eforturi pentru a o scoate la lumină sau pentru a o conserva conform cu valoarea sa inestimabilă.

Civilizația Cucuteni a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în sute de situri arheologice din România. A apărut și a dispărut în ,mod misterios. Din cele 4 000 de așezări descoperite, 90 la sută au fost distruse de foc. Nimeni nu știe dacă focul a fost pus intenționat sau a avut loc un cataclism.

În urma Civilizației Cucuteni a rămas neprețuita ceremică ce are modele pictate într-o manieră care concurează perfecțiunea.

Pentru păstrarea unui meșteșug- artă ce datează de mai bine de  6 mii de ani, la Muzeul Golești, în fiecare an,  are loc tabăra de prelucrare a lutului în care toți cei care se înscriu învață cum se face celebra ceramică de Cucuteni. Învățători le sunt artiștii plastici Nicoleta și Ion Mitroi, iar tabăra începe în data de 9 iulie și se derulează pe parcursul a cinci zile.