Distribuitori și producători de medicamente s-ar fi înțeles să nu mai aducă imunoglobulină pe piața din România pentru a pune presiune pe Guvern să elimine taxa-clawback

Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă de proporții la mai mulți distribuitori și producători de medicamente despre care ar avea informații cum că ar fi premeditat cu bună știință și pentru avantaje financiare, criza imunoglobulinei din România.

Vizate sunt unele companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane: Biotest Pharma GmbH Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria, Octapharma S.A.S. Franţa, Octapharma AB Suedia, Octapharma (IP) Limited Marea Britanie, CSL Behring Gmbh Germania, Kedrion Spa Italia, Baxter SA Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia, Baxter AG Austria.

Pentru că unele firme nu au sediu în România, Consiliul Concurenței a cerut ajutorul instituțiilor similare din Belgia și Italia pentru a face inspecţii inopinate în același timp, Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

În ianuarie, ministerul sănătăţii a suspendat timp de 2 ani taxa claw back pentru cei care au autorizaţii să aducă pe piaţă medicamentele derivate  din sânge uman sau plasmă umană, pentru a se asigura că nu  vor dispărea de pe piaţa din România aceste medicamente, adică imunoglobulina.

Însă efectul a fost exact invers:

Producătorii au preferat să nu mai aducă imunoglobulină în România pentru că medicamentele sunt prea ieftine, şi profitul companiilor aşadar, prea mic. Astfel, companiile farma au lăsat copii să moară doar pentru că profitul lor nu era atât de mare pe cât și-l doreau, în condițiile în care profitul lor pe piața din România este unul uriaș.