Datorită industriei auto, Argeșul are cel mai mare procent de lucrători calificați din țară

Argeş și Dolj sunt judeţele care au avut în anul 2017 cele mai mari creşteri ale numărului de contracte de muncă faţă de nivelul anului precedent, reiese din studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Cei mai puţini muncitori necalificaţi din ţară lucrează în Dolj, iar cei mai mulţi lucrători calificaţi - în Argeş, potrivit studiului citat.

"În perioada anilor 2016-2017, cea mai accentuată dinamică a numărului de contracte de muncă s-a înregistrat în judeţele Dolj (+9,04% faţă de nivelul din 2016) şi Argeş (+7,99%), în principal pe fondul dezvoltării accelerate a industriei fabricării de autovehicule şi a componentelor pentru acestea", se arată în studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, în anii 2016-2017, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Numărul contractelor de muncă din Argeş a crescut cu aproape 8% în anul 2017 faţă de nivelul anului 2016, ceea ce înseamnă peste 13.200 de contracte de muncă în plus, se mai arată în studiul citat. Cu peste 40% dintre angajaţi calificaţi, Argeşul e lider naţional în privinţa muncii calificate. Astfel, anul trecut, Argeşul a avut cele mai mari ponderi din ţară ale lucrătorilor calificaţi din numărul total de salariaţi, potrivit studiului PIAROM.

Pe de o parte, 20,20% dintre salariaţii din Argeş sunt muncitori calificaţi şi asimilaţi, iar pe de altă parte, 20,12% dintre salariţii din acest judeţ sunt operatori la instalaţii şi mașini sau asamblori de maşini şi echipamente, spun experţii PIAROM în studiul citat, adăugând că "există o legătură puternică între regiunile cu activitate industrială competitivă și numărul de muncitori calificaţi".

Cel mai important sector angajator din judeţul Argeş este fabricarea autovehiculelor de transport rutier, care însuma peste 14.300 de contracte individuale de muncă în anul 2017, spun experţii PIAROM.