Peste 30% dintre angajații din țară, plătiți cu salariul minim

Trei din zece muncitori din România au fost plătiţi anul trecut cu salariul minim pe economie, a afirmat, miercuri, Valentina Vasile, director ştiinţific la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, apreciind situaţia ca fiind îngrijorătoare, chiar în condiţiile în care salariul minim a crescut.

Potrivit acesteia, în România, riscul de sărăcie a luat din nou tendinţa de creştere. "Ce este mai rău, am ajuns să crească sărăcia în muncă, lucru grav din această perspectivă. Ce este foarte interesant, pentru că nouă ne place statistica, dar este şocantă, am luat o ultimă constatare care ar trebui să ne pună pe gânduri pe absolut toţi - şi mai ales ar trebui să ne pună pe gânduri din perspectiva revigorării şi dezvoltării unui nou dialog social între partenerii pe piaţa muncii - statistica este şocantă: 10% din populaţia cu cele mai mici venituri câştigă de 14 ori mai puţin decât 50% din populaţia cea mai săracă. În traducere, săracii săracilor şi există o tendinţă de creştere a decalajelor", a arătat Valentina Vasile.

Directorul ştiinţific al IEN a menţionat că datele sunt luate din Semestrul European. Pe lângă aceste date, Valentina Vasile a spus că România se confruntă cu o criză cronicizată la nivel naţional: îmbătrânire demografică şi mobilitatea pentru muncă.