Iohannis la ONU: “România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România este determinată să consolideze parteneriatul UE-ONU în timpul preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

"Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicăm şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadershipului global", a declarat Iohannis.

Şeful statului a anunţat că România va găzdui în aprilie 2019, în parteneriat cu Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa, o conferinţă regională referitoare la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. În context, şeful statului a precizat că ţările din regiunea noastră vor avea ocazia de a face schimb de "bune practici şi de lecţii învăţate în cadrul procesului de implementare a Agendei 2030 şi în identificarea de oportunităţi strategice de abordare a factorilor-cheie de dezvoltare socială din regiunea noastră, precum şi a domeniilor de sustenabilitate şi de interes comun".El s-a declarat mulţumit şi de efortul comun de pregătire pentru adoptarea, până la sfârşitul anului 2018, a unor cadre de cooperare internaţională foarte importante, menţionând Compactul Global privind Refugiaţii, Compactul Global pentru Migraţie Reglementată, Pactul Global pentru Mediul Înconjurător, Convenţia asupra conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice marine a zonelor din afara jurisdicţiei Naţiunilor Unite, Strategia Globală ONU de Combatere a Terorismului şi Planul de Acţiune pentru Prevenirea Extremismului Violent.