Ministrul Transporturilor: “Exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua”

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat azi că exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua. Ministrul Transporturilor a participat azi la şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere. Cu toate acestea, transportatorii nu au fost mulțumiți de discuție și au anunțat că vor intra în grevă de joi, de la ora 12.00.

 

"Cred că un lucru este clar: exclusivitatea nu mai poate continua. Nu înseamnă că situaţia cea mai defavorabilă companiilor al căror interes îl înţeleg, îl respect, şi mă refer aici la companiile care operează aceste servicii de transport interjudeţean prin curse regulate, este legitimă. Are legitimitatea sa până la limita în care încalcă alte reguli ale concurenţei. Se poate şi mai mult decât atât. În viziunea documentelor pe care le avem, cred că cel puţin din punct de vedere teoretic nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine, oricând, să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean", le-a spus ministrul transportatorilor prezenţi în sală.

 

Potrivit lui Şova, în transportul rutier de persoane contracost există autorizate 3.618 companii. Aceste companii au licenţiate în conformitate cu prevederile legale 27.820 de autovehicule. Dintre cele peste 3.600 de companii, un număr de 325 sunt autorizate în a efectua transport rutier interjudeţean, acestea folosind un număr de 2.936 de autovehicule.

În opinia ministrului, o astfel de măsură ar aduce în legalitate o parte din activităţile pe care ce mai mulţi transportatori le reclamă ca fiind nelegale.

"Ştiţi bine că o astfel de măsură cu siguranţă ar aduce în legalitate o parte din activităţile pe care ce mai mulţi dintre dumneavoastră le reclamă ca fiind nelegale, deşi ele au o anume acoperire în reglementările din domeniu, aşa cum arată ele astăzi. Este clar că reglementările din domeniu sunt perfectibile, am început această cale de a le perfecţiona. Împreună cu dumneavoastră, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna - pentru că ştiţi bine că am spus-o şi am şi arătat acest lucru: cele mai bune propuneri pot veni din piaţă - încep aceste discuţii supunându-vă încă o dată că, în măsura în care veţi formula propuneri care să nu vizeze în mod exclusiv exclusivitatea, putem găsi căi mai bune şi reglementări mai bune chiar decât cea pe care astăzi o dezbatem", a adăugat Şova.