Sfârșitul de an vine cu un nou val de weekenduri prelungite

Calendarul și Codul Muncii le aduce surprize plăcute salariaților de la stat sau din mediul privat, care vor avea parte de mai multe zile libere. Este vorba despre sfârșitul lunilor noiembrie și decembrie, când zilele declarate sărbători legale sunt situate lângă zilele de weekend.

 

 

Mai exact, pe 30 noiembrie este Sfântul Andrei, într-o zi de vineri, urmată de Ziua Națională a României, 1 decembrie, care pică sâmbătă. Asta face ca weekendul să fie prelungit cu o zi, ambele find declarate zile nelucrătoare. Anul trecut, cele două sărbători au picat joia și vinerea, ceea ce a adus o zi în plus de relaxare, arată avocatnet.ro.

 

 Minivacanțele continuă și în preajma Crăciunului. Prima și a doua zi de Crăciun, respectiv 25 și 26 decembrie pică în zilele de marți și miercuri, așa că salariații trebuie doar să facă 'punte' cu ziua de luni pentru a beneficia de un weekend prelungit. 15 zile pe an sunt declarate libere prin hotărâri ale legiuitorilor, relatează sursa citată. Angajatorii care nu-și compensează salariații cu zile libere sau un spor de cel puțin 100% din salariul de bază riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, arată normativele în vigoare.